Eminönü
Yayın Tarihi: 2021-04-08 20:58:35
Eminönü ticaretin ana merkezi gibidir. Çünkü İstanbul’a gelenlerin çoğu buradan alışveriş yapmaktadır. Kapalı çarşısı, mısır çarşısı derken en çok para kazanan semt denilebilir. Peki Eminönü ticaret merkezi haline gelene kadar nerelerden geçmiştir. Önceleri kent alanı olan semt zamanla ticaret arttıkça evler dükkan olmaya insanlar azalmaya başlamıştır. Bizans döneminde olduğu gibi Osmanlı döneminde de liman şehri olduğu için denizcilerin mallarını tuttuğu ve yükleme noktası olmuştur. Gemilerin gelip gitmesiyle etrafa hanlar, hamamlar ve çeşmeler kurulmuştur. Bugün gibi dün de hep ticaret merkezi olmuştur. Denizin üzeri sırasıyla tekneler kayıklarla dolu olmuştur. Balıkçılar, tüccarlar denizin üzerinde yer kapmaya çalışırlarmış. Bahçe kapısı da denilirmiş eskiden adına. Şehrin kapıları kapandığında dışarda kalanlar buradan içeriye alınırmış. 16. Yüzyılda büyük bir yangın çıkmış ve Yahudi mahallesi komple yanmıştır. Etrafındaki surlarda bu şekilde yıktırılmış ve ortadan kaldırılmıştır. Osmanlıdan sonra Eminönü hanlar hamamlar ve camiler ile çevrili bir ticarethane haline gelmiştir. Büyük kayıplar verdikten sonra yeniden hayata tutunmuş ve günümüze kadar gelmiştir. Uzun liman boyu ile dünyanın en önemli limanlarındandır. Bu sebeple Eminönü ticaret merkezi olmuştur.
Ticarethaneler çoğaldıkça insanlar semt değiştirmeye başlamış ve evler dükkana çevrilmeye başlamıştır. Şuan bakıldığında mahalleler hep dükkan ve ofis doludur. Aklınıza gelebilecek her türlü eşyayı bulabileceğiniz büyük bir pazardır Eminönü. Demiryolları ve Sirkeci garının yapılması semte ayrı bir önem ve canlılık kazandırmıştır. Faliyetleri artmış ve yenilikler yapılmıştır. Mısır çarşısının etrafı restore edilerek meydan genişletilmiş ve bilet bayileri, balık dükkanları ve meyhaneler kaldırılmıştır. Yapılan yeniliklerden sonra meydan oldukça açılmış ve yeni hali daha iyi olmuştur. İstanbul’un adalardan sonraki en küçük semtlerinden biridir. Önceleri kendi başına bir ilçe olsa da sonradan Fatih ilçesine bağlanıp mahalle haline gelmiştir. Ucuz otellerin ve pansiyonların bölgesi haline gelen semt özellikle garın arkasında bulunan kesim gurbetçilerin mekanıydı. Bahçekapı semti 60’lara kadar konut halindeydi o zamandan bu zamana artık konutlar kalmamıştır. Eminönü şu an ki haliyle tamamen apayrı bir yer olmuştur.
Adalara ve karşıya giden vapur iskeleleri ile sıralanan liman eski halinden eser kalmamıştır. Köprünün altı balık ekmek satan restoran ve kafeler ile doludur. Meydana yapılan alt geçit de dükkanlar ile dolmuş ve şu an tamamen yaşayan bir ticarethane olmuştur. İstanbul’a gelen turistlerin birçoğu hemen soluğu Eminönü’nde almaktadır. Sultanahmet Camisi de bölgede olunca insanlar uğramadan geçmemektedir. Zaten han cami yapıları bu semtte istemediğiniz kadar bulunmaktadır. Kafanızı nereye çevirirseniz buram buram tarihin izlerine rastlayacaksınız. Eğer İstanbul’a gezmeye gelmişseniz Eminönü’ne uğramadan geçmeyin. Eğer hiç bilmiyorsanız biz size eşlik etmekten zevk duyarız. Transfer sepetim ailesi olarak İstanbul’a gelen misafirlerimizin yolculuğu ve gezisini en iyi şekilde geçirmesini temin etmekte ve bunun için elimizden geleni yapmaktayız. Web sitesinden rezervasyon oluşturup bineceğiniz ve ineceğiniz konumu girmeniz yeterli olacaktır. Sizi otelinizden alıp gideceğiniz yere bırakıyoruz. Daha sonrasında döneceğiniz zamana göre tekrar rezervasyon yapıyorsunuz ve sizleri alıp otelinize geri bırakıyoruz. Size de İstanbul’un keyfini sürmek kalıyor. Yolculuğunuzu bize bırakın biz de konforunuz için elimizden geleni yapalım.
Etiketler :Copyrights © 2021 transfersepetim.com - All Rights Reserved